Ta med barna til fjells

Denne gangen skal vi til fjells, og ikke med hverken bil, tog eller sykkel. Det er fotturer som er tema nå, og vi skal ta for oss turer som passer også for barn. Det er fort gjort å tenke at fjellet blir for slitsomt og krevende for barna, men dette stemmer nok ikke helt. Vi snakker her om barn fra 8-årsalderen og oppover, og altså ikke om de som er yngre enn det. Ved å planlegge godt og studere kart, og kanskje google litt på nettet – så er det utrolig hvor mange flotte turer som kan dukke opp. Det er hovedsakelig høydemeter og underlaget som er viktig å tenke på, slik at barna ikke bare opplever turen som slit og kjedelig. Hva som finnes underveis kan også være greit å tenke på, et fjellvann med fiskemuligheter er alltid spennende.

Hardangervidda

Dette er et kjent og kjært område for mange fjellfolk, og det er et eldorado for barnefamilier og legge fjellturen sin til Hardangervidda. Fordelen med å velge vidder å gå på, er at man slipper unna de store og hardeste bakkene – i alle fall om man da faktisk holder seg på vidda. Det er spesielt det nordlige delen av Hardangervidda, som har et slakt terreng og gode stier. Når man skal planlegge tur med barn og man ikke har valgt teltovernatting, er det viktig at det ikke er for lang avstand mellom hyttene. Underveis på mange av rutene på den nordlige delen av Hardangervidda, er det relativt mange vann og små sildrende fjellbekker – som kan være riktig så spennende for en 8-åring.

Ruten som kanskje passer aller best for barna

Hardangervidda

Vi holder oss fortsatt nord på Hardangervidda, og med Fagerheim som utgangspunkt for fjellturen. Fra Fagerheim går ferden videre til Krækkja og Kjeldebu, og langs ruten kommer dere til stedsnavn som Dyranut, Stigstuv, Halne og tilbake til Krækkja og Fagerheim. Vi tar oss ikke tid til å detalj fortelle om stedene, men med denne input er det nok til å kunne sette seg inn i det som er nødvendig for en flott tur. Den Norske Turistforening har en flott hjemmeside, hvor man finner svar på det meste knyttet til turer og friluftsliv.

Gaustatoppen

Med sine nesten 1900 meter over havet byr Gaustatoppen på en fantastisk utsikt, og den er faktisk ganske grei å bestige. Jeg sa innledningsvis at man skulle holde seg unna toppturer, men barn som er litt vant med å gå – har ikke noen problemer med ruten opp til toppen. Det er nettopp derfor jeg foreslår Gaustatoppen, for her er det mulighet for barna å nyte flott utsikt uten å slite seg helt ut. Det sies at Gaustatoppen har Sør-Norges flotteste utsikt, og det er jo verdt å ta med seg selv for den yngre garde også.

Flere rutealternativer

Det er flere ruter opp til toppen, men den letteste ruta går fra veien som går mellom Tuddal og Rjukan. Det er cirka 3 timer opp til toppen, fra parkeringsplassen ved Stavsro. Når man skal ned fra toppen, så må man regne med cirka 2 timer før man igjen er tilbake på parkeringsplassen.