Reisefeber

De fleste av oss har vel kjent på dette med reisefeber, og noen kanskje sterkere enn andre. Selv hadde jeg nok dette mer når jeg var yngre, kan huske at jeg hadde det selv når jeg skulle ta toget fra Oslo til Kongsvinger. For en liten gutt, var dette en lang togtur. Det var ofte årets sommerferie som gikk med tog, som Osloborgere hadde vi ikke egen bil. Det var sommerfugler i magen flere dager før avreise, enda tog var noe jeg elsket å reise med. Men tidene har forandret seg, i dag er folk mer reisevante og det faller seg mer naturlig å ofte være på farten.

Hvorfor får vi reisefeber?

Det viser seg at hele 70 prosent av oss, får det man kaller reisefeber før lengre reiser. Du kjenner deg kanskje igjen selv også, man sjekker at alt er på plass og ikke minst pass og billetter. Kroppen føles heltent og du sliter med å sove, det er mange tanker som setter deg i helspenn. Det er mange måter reisefeberen kan utarte seg på, men det å bli urolig, rastløs, lettskremt og nysgjerrig forekommer ofte. Dette kan man lett se ved innsjekkingen på en flyplass, folk oppfører seg rett og slett annerledes enn normalt.

Hvorfor får vi reisefeber?

Adrenalin

Svaret på hva som skjer i kroppen vår, ligger i at kroppen produserer mer adrenalin enn vanlig. Dette er en måte som kroppen reagerer på, når den skal forsvare seg på noe nytt og spennende. Vi kjenner jo igjen dette, om vi blir skremt eller det er noe vi gruer oss for. Adrenalin er et hormon som sprer seg rundt i kroppen vår, resultatet er at blodårene utvides og vi kan raskt bli varme og til tider skjelvene. Det er dette med at kroppen blir varm, som gjør at man kaller det for reisefeber. Om man er nervøs fra før av andre årsaker, vil man ofte lettere også få reisefeber. Personlig egnethet og trygghetsfølelse, reduserer eller fjerner reisefeber. Det betyr ofte at de som reiser ofte, ikke er plaget i samme grad som de som reiser mer sjeldent.

Nytt og ukjent

Det handler i bunn og grunn om at vi mennesker, føler oss ukomfortable med alt som er nytt og ukjent. Det er ikke reisen i seg selv, men redsel for hva som venter oss og om noe går galt. For personer med flyskrekk, vil dette naturlig nok forsterke det hele.

En god følelse

Stort sett er reisefeber noe som er positivt, det kan nesten sammenliknes med barna før pakkene skal åpnes på juleaften. Man har masse forventninger, masse tanker og planer om det som er nært forestående. Det kan være en reise man har gledet seg til i lang tid, og reaksjonen med reisefeber er helt naturlig for svært mange av oss.

Positive personer

De av oss som er mest positive av natur, er de som sliter minst med reisefeber. De problematiserer sjeldent, for de tenker at det vil jo helst gå bra. Og om det ikke skulle gå bra, så ordner det seg sikkert uansett. Dette får meg til å tenke på Lillebjørn Nilsen «Se alltid lyst på livet»

God tur!