Norge fra sør til nord

Vi mennesker har hele tiden vært glade i å reise, og da helst til steder som betyr noe spesielt for oss.

Norge fra sør til nord

I tidligere tider var det ikke så lett å ha denne friheten, og det er flere årsaker til det. De to viktigste årsakene, er nok at de rett og slett hverken hadde råd eller tid til det. En annen viktig faktor, var at infrastruktur som veier og jernbane ikke kan sammenliknes med hva vi har i dag. Det å kunne fly fra sted til sted, var noe som ble mer og mer vanlig fra 1950 – 1960-årene. Men den gang var prisene mye høyere, enn det vi opplever i dag. Selv en kort flytur innlands i Norge, var det mange som ikke hadde råd til. Så summen av alle endringer i dette bildet, og ikke minst økt kjøpekraft – har bidratt til at vi er blitt et reisende folk i inn- og utland. Jeg tenkte vi skulle se på noen reisemål i Norge, som er populære både for turister og fastboende. Dette er steder som Lindesnes og Nordkapp, og ikke minst Galdhøpiggen. Vi snakker her om Norges sørligste, nordligste og høyestliggende punkt. Jeg har selv vært på alle de tre stedene, og jeg synes det er noe spesielt med slike geografiske ytterpunkter.

Lindesnes fyr

Dette blir regnet som Norges sydligste punkt, og i tillegg er det også landets eldste fyr. Allerede i 1656 ble det første fyrlyset, tent på sydspissen av Lindesneshalvøya. Det er mye sjøfartshistorie i dette området, og det at det første fyret ble lagt nettopp på Lindesnes, var ikke noen tilfeldighet. Helt tilbake til middelalderen, har stedet hatt en viktig rolle for folket på havet mellom Nordsjøen og Østersjøen.

Søkte roligere farvann

Også skipene som kom fra Skagerak, kom opp langs kysten for å søke roligere farvann enn det som var tilfelle ute på havet. De siktet seg da inn på Lindesnes, og kunne da vite at de var på riktig kurs – enten om ferden videre gikk vest- eller sørover.

Mange forlis

På Lindesnes fyr finnes det et museum, som tar for seg fyrets historie opp gjennom tidene. Det at dette var et skummelt farvann i gamle dager, er det ikke noen tvil om. I tillegg til at man faktisk befinner seg på Norges sydspiss, synes jeg dette stedet er spennende også rent historisk. Med dagens teknologi ombord på skipene og på land, er det ikke de samme utfordringene i dag.

Mange forlis

Det skjedde mange forlis i farvannene rundt Lindesnes, og kraftige vinder og havstrømmer lagde store problemer for mange skip. Området mellom Lista og Lindesnes, ble omtalt som et forlisdistrikt og det var ikke uten grunn.

Norgestur

Det er mange som starter eller avslutter sin Norgestur, nettopp her på landets sydligste punkt. Mange vil ha med seg både Lindesnes og Nordkapp, før de eventuelt forlater landet. Solnedgang på en flott sommerdag på Lindesnes, er ikke noe som kan forklares med ord. En tur opp i selve fyrtårnet, er også en opplevelse i seg selv. Lindesnes fyr kan absolutt anbefales, om du ikke allerede har vært der.