En togreise tilbake i tid – Oslo-Bergen

Jeg tenker at en togreise med gamle og nostalgiske lokomotiv og vogner, er minst like mye en reise i tid – som det å reise til eller fra et sted. Slik er det i alle fall for min del, og denne type tog er jo ikke lenger i regulær trafikk. Man reiser med andre ord kun for opplevelsens skyld, hvor reisen, maten og mange ganger naturen er det man søker. For de som er genuint interessert i jernbanehistorie, vil så klart toget også få et annet aspekt ved seg. Jeg skrev tidligere at jeg selv har jobbet med Museumstog, det er faktisk en del av de samme togene som brukes av Historiske Togreiser i dag. Dette konseptet, var for oss ganske så fjernt på 1980-tallet. Det å komme seg vekk fra stress og mas i hverdagen, er nok mye av årsaken til at konseptet er så vellykket.

1.klasses spisevogn

Om man velger å kalle det for spisevogn eller restaurantvogn, er nok ikke det mest avgjørende for de reisende. Men i storhetstiden til disse flott gamle vognene, var en restaurantvogn noe med stil og klasse. Det samme finner du som gjest, på disse kulinariske togreisene i dag. Her er det høye vinglass og hvite duker, som preger de pent dekkede bordene ombord. Det er faktisk de som får litt minner om Galtvortekspressen, i de kjente Harry Potter filmene når de inntar disse togene.

Retro og stil

Det er et mål for arrangøren, å gjøre turene så autentiske som mulig. Det kan derfor være greit, å tenke litt hvordan man kler seg for en slik tur. Det er ikke noen dresskode ombord, men om man har noe annet enn olabukser og T-skjorte så passer det best på turen. Det ideelle er om man har klær, etter sine besteforeldre. Bedre enn det, kan det neppe bli.

Bergensbanen

Dette er en tur, som på mange måter kan sammenliknes med Nordmarka Rundt. Men reisens varighet er naturlig nok lenger, men en reise gjennom dal og fjell er absolutt å anbefale. Norsk natur på sitt beste, er vel neppe en overdrivelse å kalle det. Bergensbanen er ikke bare Norges mest kjente, men faktisk viden kjent rundt om i verden. Det er ikke uten grunn, at Bergensbanen flere ganger er kåret blant de 10 flotteste jernbanestrekninger i verden.

Finse 1222

Dette er Bergensbanens høyest liggende stasjon, og her er også det flotte Rallarmuseet som man kan besøke på turen. Museet tar naturlig nok opp historien til Bergensbanen, og alt fra byggingen til det å drive jernbane her oppe i høyfjellet. Når man starter på nedstigningen mot Voss, dukker den minst like flotte vestlandsnaturen opp. Norge er et vakkert land, det er ikke tvil om det. Et besøk i Bergen, er også en opplevelse i seg selv.

Finse 1222

Sesong

Turene til Historiske Togreiser, arrangeres i sommerhalvåret. For mer info om priser, rutetider og destinasjoner, så anbefales det å besøke dere hjemmesider. Her legges alt av informasjon ut, og husk å bestille tidlig da det raskt kan bli utsolgt. Da skulle det vel bare være å sette seg ned, å bestille neste sommers store togtur!