En togreise tilbake i tid – Nordmarka Rundt

Jeg må bare innrømme det med en gang, jeg elsker tog og spesielt de av eldre årgang. Tidligere jobbet jeg med museumsjernbane, en hobby som gav meg mange flotte opplevelser og minner. Ja jeg var nok det man kalle en entusiast, og du verden for en flott og lærerik hobby. Det er en del år siden jeg var aktiv i dette miljøet, men interessen og lidenskapen for alt som går på skinner finnes fortsatt. Jernbanen i gamle dager, var virkelig en reise på så mange måter. Det  å kunne nyte en tre-retters middag, var jo helt vanlig ombord på togene.

Kulinarisk togreise

Se for deg gamle teakvogner, og lukten av brent kull som brer seg over perrongen. Du skal på togtur, en reise tilbake til gamle dager. På perrongen står det mange som deg, som er spent på både togturen og ikke minst maten som venter dem ombord.

Historiske togreiser

God mat kombinert med historie og nostalgi, kan vel ikke bli bedre enn det. Historiske togreiser, arrangerer i hovedsak to alternativer med flotte opplevelser i et unikt togmateriell. Selve toget eies av Norsk Jernbaneklubb, sammen med Norsk jernbanemuseum.

En togreise tilbake i tid – Nordmarka Rundt

Turene går i hovedsak på strekninger «Nordmarka Rundt» og Oslo-Bergen, uansett hva man velger så vil man få et minne for livet. Det er også muligheter for å chartre tog på andre strekninger, ved å kontakte Historiske togreiser.

4,5 timers tur

Dette må være den ultimate togturen, for folk i Oslo-området. Avgangen er klokken 17.00 fra Oslo Sentralbanestasjon, og toget tøffer seg da opp på Gjøvikbanen. Det er en flott togtur, da vi omsider kommer oss fra Kjelsås og inn i Nordmarka. Vi skal som navnet på turen forteller oss, rundt Nordmarka. Dette er et stort skogsterreng som ligger nord for Oslo by, et yndet turmål for byfolket.

Når vi ankommer Hønefoss, har vi kommet oss til vendepunktet. Her går ferden videre sørover, mot Vikersund og etter hvert Drammen. Det brukes ikke damplokomotiv på denne turen, men trekkraften er en gammel sliter hos NSB. Den har betegnelsen El.11 og er bygget i 1951, så det er med andre ord ingen ungdom etter mange år i tjeneste på norske skinner.

Populære reiser

Trenden er klar, vi vil i større og større grad oppleve ting slik det var i en svunnen tid. Det kan nok være et tegn på at vi søker det enkle, og det opprinnelige. Det er jo ikke til å legge skjul på, at alt hadde mer sjarm og personlighet i eldre dager. Dette er noe som dagens unge, søker og synes er tiltalende. Det viser også passasjertallene, til Historiske togreiser. Det er slett ikke uvanlig med fulle tog, og ikke ledige billetter å oppdrive. Ideen med å kombinere en slik tur, med en restaurantopplevelse – er rett og slett genial. Det finnes nok av restauranttilbud i Oslo, og dette er et supplement til det som allerede er etablert av tilbud i hovedstaden. Kanskje et godt tips til din neste tur, med kona, kjæresten eller rett og slett en god venn.