En reise er noe spesielt

For meg er det å reise, noe helt spesielt. Det trenger ikke være så langt avsted, men bare det å oppleve nye ting og treffe nye mennesker. Jeg synes dessuten at det å planlegge en reise, er nesten halve gleden. Det å kunne ha noe å se frem til, ja nesten telle dagene er en spenning og glede i seg selv. Om jeg skal reise til et helt nytt sted, har jeg alltid noen tanker og bilder i hodet om hvordan det er der. Dette kan ofte stemme med hva jeg møter når jeg kommer frem, uten at jeg en gang har sett bilder fra stedet. Hvorfor det er slik, har jeg ikke noen god forklaring på.

Definisjon av en reise

Her brukes også ordene tur eller ferd, men for meg er det vanlig å bruke ordet reise. Om man skal være helt korrekt, finnes det jo flere typer reiser. Om det er i jobbsammenheng, er jo det rette ordet tjenestereise. Mens man med rette skal kalle en reise for en rundreise, om man har flere stopp underveis. Om man skal til områder som krever mye forarbeid og planlegging, er det ofte vanlig å kalle det for en ekspedisjon. Tenker da på arktiske strøk, jungel, ørken og så videre. Til slike steder kreves det jo enormt mye av deg som turist, med tanke på fysisk form, sikkerhet, klima, sykdommer, utstyr. De fleste av oss reiser vel sjeldent eller aldri på ekspedisjoner, men flere og flere dropper de kjente charterturene. Vi vil ofte klare oss mer selv, noe jeg også liker når jeg er ute på reisefot. Min favoritt er Asia, det er en helt annen kultur og herlige mennesker.

Gleden ved å reise

De fleste av oss opplever en glede ved å reise, jeg tror det har noe med selve forflyttingen å gjøre. Det å kunne oppleve nye steder, treffe nye mennesker, få nye erfaringer og ikke minst komme seg vekk fra det dagligdagse. Om man sitter på en flyplass, er det ganske spennende å se på alle menneskene. Hvordan de oppfører seg, og det er lett å se at svært mange er spente på det som venter. Det er nok en blanding av glede og spenning, det at dagen for avreise endelig er kommet.

Nervøsitet

Selv om de fleste reiser er forbundet med glede, er det lett å se at mange er stresset og kanskje også litt nervøse for det som venter. Noen har jo flyskrekk, og da er det jo naturlig å være preget av det som man skal begi seg ut på. Men de fleste er mer stresset enn vanlig, enten om man har flyskrekk eller ikke. Det ligger nok mye i at man er stresset over at ikke noe skal gå galt, om man har husket alt man skal ha med seg, pass, billetter, bankkort ja det meste.

Nervøsitet

En flyplass er hektisk

Jeg har selv jobbet på flyplass, og jobbet blant annet med mennesker som trengte forskjellig type assistanse til og fra flyene. I denne jobben oppdaget jeg hvor ulikt, vi som mennesker opplever det å reise. Vi vet alle hvor hektisk det kan være, det er noe som skjer hele tiden og vi er redde for å ikke rekke flyet så klart. Det er litt av en logistikk som skal fungere, helt fra man ankommer flyplassen-til man sitter trygt i flysete og kan puste lettet ut. Welcome on board!